10e WMS congres ‘Medezeggenschap en good governance’ volgeboekt

Vanmorgen is het volgeboekte 10e WMS congres ‘Medezeggenschap en good governance’ geopend door Hilde Mertens, directeur/bestuurder Onderwijsgeschillen.

Ruim 375 deelnemers woonden het congres in de ReeHorst in Ede bij. Hilde Mertens stond stil bij het feit dat het WMS congres al weer 10 jaar succesvol wordt georganiseerd en nog steeds voldoet aan een behoefte. Het is en blijft een plek van ontmoeting en kennisdelen. 10 jaar geleden hadden we 22 workshops. Dit jaar zijn het er maar liefst 46! De organisatoren zijn verheugd ieder jaar weer zo’n mooi congres te mogen organiseren.

Tijdens de opening vroeg Hilde Mertens aandacht voor de wijziging van de Wet medezeggenschap op scholen, die per 1 januari 2017 in werking treedt. De positie van de (G)MR wordt versterkt, de geschillenregeling wordt aangepast en de bevoegdheid van de Landelijke Commissie voor Geschillen WMS wordt uitgebreid.

Daarna is de nieuwe programmamanager, Kitty Ramakers, van Project versterking medezeggenschap voorgesteld. Tijdens een kort interview met haar hebben de deelnemers kennis kunnen maken met Kitty Ramakers en de activiteiten van het Project die ook in 2017 worden voortgezet. 

Ten slotte gaf Johan Goossens, cabaretier, schrijver en docent op een ROC een fascinerend optreden, waarna de vele workshops van start gingen.

Nieuwe model-reglementen en -statuten

Wegens de wijzigingen in de Wms per 1 januari a.s. zijn alle voorbeeld-reglementen en -statuten voor de (G)MR, de deelraden en OPR aangepast en te downloaden op www.infowms.nl.

Nieuwe uitgaven van Zakboek medezeggenschap en Wms toegelicht

Er is een geheel nieuw zakboek medezeggenschap met daarin de nieuwe wettekst opgenomen, die aan deelnemers aan het einde van de dag als lustrumcadeautje wordt uitgereikt. Eveneens is een release van de ‘Wet medezeggenschap op scholen toegelicht’ verschenen. Deze nieuwe publicaties zijn vanaf vandaag te bestellen via publicaties Wms bestellen of via www.infowms.nl.

Twee prijzen voor de beste tips

Tijdens de inschrijving voor dit congres is aan alle deelnemers gevraagd om een leuke, interessante en/of nuttige tip mee te geven. Daar is massaal gehoor aan gegeven. Dit heeft veel tips opgeleverd, die worden gebundeld en gepubliceerd op infowms. Twee indieners van tips zijn tijdens de opening van het congres door Hilde Mertens en Kitty Ramakers beloond met een leuke prijs van € 500,- die zij kunnen besteden aan nieuwe activiteiten van de (G)MR. De prijswinnaars zijn: Pepijn Happel uit Geldrop van de GMR Stichting Eenbes Geldrop met de tip: Kijk samen net voor het einde van elke (G)MR vergadering terug en benoem samen de mooiste, nuttigste, meest inspirerende ideeën/opmerkingen die je samen hebt gehoord om van te leren en te groeien als (G)MR en Deborah Eisinga uit Hendrik Ido Ambacht van de (G)MR SPON met de tip: Ga er niet klakkeloos vanuit dat de directie/bestuur altijd juist handelen. Blijf vragen stellen, zodat zij ook gedwongen worden na te denken over hun keuzes en reflecteren op de zaken die ze doen. Wij wensen ze veel plezier met hun prijs.

Workshops

Na het optreden van Johan Goossens, gingen de deelnemers met de nodige inspiratie de workshops in.

De vele workshops tijdens het congres zijn mogelijk gemaakt dankzij de medewerking van alle landelijke onderwijsorganisaties.