Datum uitspraak: 12-11-2020
Nummer uitspraak: 109482
Type: Uitspraken Onderwijsgeschillen
Sector: Primair onderwijs
Samenvatting 

Situatie
De werknemer heeft regelmatig (WhatsApp-)contact met een collega over onder andere hun werktijdfactor, omdat zij beiden van mening zijn dat zij recht hebben op een hogere werktijdfactor. Als de jaartaken van de medewerkers voor het volgende schooljaar bekend worden gemaakt, ziet de werknemer dat haar collega een hogere werktijdfactor heeft gekregen. Daarop stuurt de werknemer haar collega een WhatsApp-bericht om haar daarmee te feliciteren en waarin ze vraagt hoe en bij wie zij dat voor elkaar heeft gekregen. 
De volgende dag legt de werkgever de werknemer een schorsing op. De werkgever stelt dat de werknemer haar collega en de werkgever middels haar WhatsApp-bericht heeft beschuldigd van niet-integer gedrag.

Uitspraak van de Commissie
Het beroep is gegrond.

Toelichting
Uit het gewraakte WhatsApp-bericht zelf valt geen beschuldiging van niet-integer gedrag aan het adres van de collega en/of de werkgever op te maken. Daar komt bij dat de werknemer, onder andere in haar zienswijze tegen het voorgenomen besluit, duidelijk heeft gemaakt dat het slechts ging om een belangstellend bericht. 
Bovendien heeft de werkgever niet aannemelijk gemaakt dat de aanwezigheid van de werknemer op school de goede orde zou verstoren.